Elérhetőségek

Kötélugró Klub Szombathely

Cím: 9700 Szombathely,
Dózsa György utca 6.
Telefon: 0670/247-0663
E-mail:


Klubtörténet


                  
1995                                             1996                                             1999
A Kötélugró Klub Szombathely története a szombathelyi Frim Jakab Általkános iskolában kezdődött. 1992 környékén.
Az első generáció tagjai többségében cigány lányokból állt.
1995-ben még nem létezett az egyesület, de hárman már Seattlebe utazhattak a kötélugró világbajnokságra. Görcsi Tünde és két lányom Bánhegyi Adrienn és Bánhegyi Kata a magyar csapattal és annak vezetőjével Fereczy Csabával utaztak a VB-re.
/A reptéren aggodva búcsuzkodtunk./ Ekkor csak álmodoztunk arról, hogy utazhassunk a világban.


1997-ben a csapat 7 tagja és két vezetője Ausztráliába utazhatott a Szerencsejáték Rt jóvoltából. / Füle Magdolna, Bánhegyi Attila/ 

Görcsi Tünde, Bánhegyi Adrienn, Tóth Alexandra, Nyárádi Zsuzsanna, Nyárádi Zsanett, Bánhegyi Kata, Görcsi Zsuzsa vehetett részt a Sidney-ben rendezett Vb-n. 

1998 -tól Európai és világversenyek következtek Amszterdam, Dánia, St Louis, Ausztria, stb.
A csapat legnagobb sikere 2002 ben Belgiumban született, amikor felnőtt világbajnokságot nyertek versenyzőink. / Bánhegyi Adrienn, Bánhegyi Kata, Tóth Alexandra, Nyárádi Zsanett /


         
          
2003 nyarán világrekordot állított fel csapatunk. 56 órán keresztül ugróköteleztek versenyzőinkSzombathely főterén! Bánhegyi Adrienn, Bánhegyi Kata, Tóth Alexandra, Nagy Lilla, Horváth Bianka, Jandrasits Andrea, Bartók Alíz, Bartók Eszter, Rába Réka, Csordás Viktória, Lőrinczy Emese, Devecseri Dorottya, Wöller Szandra, Giczi Katalin, Hankó Faragó Anna, Takács Dóra, Osvald Mária,


Bánhegyi Adrienn tripla világcsúcsot állított fel 330 mely 8 évig volt rekord. 2007-2015 ig. Torry Box amerikai versenyző döntötte meg 2015 nyarán Párizsban!


 A képen Bánhegyi Adrienn Németországban.

A következő generáció sikerei is Ausztráliában kezdődtek. 2004 nyarán Brisbenben lett 2. a Bartók Alíz, Bartók Eszter, Jandrasits Andrea, Rába Réka alkotta négyes.
             

2004-ben Bánhegyi Kata szerződést kapott  a Montreali székhelyű Cirque du Soleil társulatánál. Az első fellépése Hong Kong ban volt! Óriási dolog volt ez életében és klubunk értékét is jelentősen növelte!
   
 Bánhegyi Kata / Quidam /

2006 -ban  már igazi versenyhelyzet volt a klubban! Több versenyzőnk is kiutazhatott a világbajnokságra Torontóba. Lőrinczy Emese, Csordás Viktória és Nagy Lilla Horváth Bianka is évek óta eredményesen szerepelt így Ők is a keret tagjai lettek.

Emese                        Bianka                          Lilla                              Viki

Kétköteles gyorsasági futásban szintén évekig tartották a világycsúcsot Horváth Bianka, Tóth Alexandra Nagy Lilla Bánhegyi Adrienn 2x1 perc   421 lépés.
Közben újabb lehetőséghez jutott Adrienn is! Szerződés a Cirque du Soleil társulatánál!

Lanouba New York Bánhegyi Adrienn

2008-ban tragikus hír érkezett Angliából! Tóth Alexandra elhunyt! /Halálának oka: agyhártyagyulladás volt! Szasza emlékére minden évben márciusban versenyt szerveztünk.
SZASZA MEMORY KISMESTER TORNACsapatunk Cipruson edzőtáborozott 2008 nyarán.

2008 Larnaca

A harmadik generáció 2010- es évektől Lőrinczy Dóra, Tancsics Emanuela, Pozsonyi Ramóna, Hraskó Patrik, Mayer Zoé, Kovács Fruzsina, Horváth Leila,  Binger Anna, Jantos Regina, Pászthory Dóra, Pehi Dorina, Bata Zsófia, Forrás Patricia, Hankó Faragó Anna Gazsó Laura, Nagy Bianka- és természetesen voltak lemorzsolódások sérülések. Nevek a teljesség igénye nélkül! A galériában láthatók , akik kimaradtak a felsorolásból.

2009 Svédország Lőrinczy Dóra, Pászthory Dóra, Hraskó Patrik, Binger Anna

Az újabb jelentős sikert Nardai Sarolta, Lőrinczy Laura, Zsiga Rebeka, Major Szilvia és Vajda Vivien érték el. Legjelentősebb sikerük Wasingtonban volt.. Vivien 2011-ben  már Brazil színekben versenyzett.

Zsiga Rebeka,Lőrinczy Laura, Nardai Sarolta, Major Szilvia Wasington 2011

Füle Magdolna is versenyzett Amerikában! / 50 + kategória győztes /

2012-től Csordás Viktória is bekapcsolódik a show világába. Adrienn szervezésében ő is a GOP német varieté szereplője lesz.

Csordás Viktória Moszkvában
Csapatunk rendszeresen edzőtáborozott Csopakon minden nyáron éveken át.
Kattints a képre!


2013 nyarán Mallorca volt a tábor helyszíne!

Palma de Mallorca 2013
A 2014-es évektől újabb generáció ért el sikereket a sportágban: Nagy Lola, Komlósi Kata, Simon Tira, Tóth Hanga, Tóth Boglárka, Eke Dominik, Mayer Luca, Nagypál Bianka, Németh Dorka, Kiss Bianka, Varga Flóra, Gyurkó Flávia
Tóth Hanga és Eke Dominik HONG KONGBA utazott a magyar válogatott csapattal:


2014 őszén Nagypál Bianka, Simon Tira, Nagy Lola, Zsiga Rebeka Amerikába utaztak, ahol egy nemzetközi edzőtáborban edzősködtek:

Tira, Bianka - Lola, Rebeka

2015-ben Párizsban két csapatunk vett részt a világkupán, ahol Simon Tira 14 éves korosztályban első helyezért ért el. Csapatban is többször állhattak versenyzőink a dobogóra.


Németh Dorka, Kiss Bianka, Mayer Luca, Tóth Boglárka
Nagy Lola,, Simon Tira, Komlósi Kata, Tóth Hanga

A versenyek mellett rendszeresek bemutatóink. A képen egy karneváli hangulat!
Testvérvárosunkban is állandó vendégek vagyunk. / Kaufbeuren /A kosárlabda mérkőzéseken is rendszeres szereplők vagyunk.Történetünk folyamatosan zajlik! 2016  februárjában  az országos kötélugró bajnokság  volt Zákányszéken. A diákolimpia megyei döntője pedig Szombathelyen.


2016.07.18-26. Portugália nem végleges:    

        

4. nap / Komlósi Kata /

A 4. napon, csütörtökön korán keltünk, mert rájöttünk, hogy elég kevés időnk van a hajfonásra, pakolásra, reggelire, plusz a bemelegítésre. 

Mihelyt odaértünk a versenyhelyszínre, szembesültünk azzal, amivel már az előző nap is, hogy nincs helyünk gyakorolni. Időnk se nagyon volt, mert az első pár körben már jött a 3x40-es futás, szóval a folyosón próbáltunk és nyugodtan mondhatjuk, hogy premierbe futottuk ezt a versenyszámot.

Bár mondhatnám, hogy ennek ellenére jól sikerült, de sajnos nem. Elszomorodtunk, sőt még egy kisebb vitatkozás is következett, de muszáj volt ezeket a problémákat félretennünk, mert pár kör múlva már jött a 2x1-es futásunk. Ez a versenyszám azért jobban sikerült, mint az előző. Volt pár hiba, de nem sikerült rosszul.

Miután végeztünk, sok időnk nem maradt a pihenésre, mert következett a 3 perces futás. Ezek összességében nem lettek rosszak. Mind a négyünknek sikerült átlépnie a 400-as határt. Én ennek nagyon örültem. 

Mikor lefutottuk, szerintem mindenki megkönnyebült. Talán ez az a versenyszám, amitől a legtöbben tartanak és éppen ezért jó érzés volt, túl vagyunk rajta.

Ebéd után még nekem volt egy versenyszám, a tripla, amiben még oda kellett tennem magamat. Sajnos ez nem sikerült annyira jól, úgyhogy nem vagyok megelégedve magammal. Remélem még lesz alkalmam újra megpróbálni.

A tripla után végre szabadok voltunk, mert az eredményhírdetés még nem érintett minket. Visszamentünk a szállodába és utána körbejártuk Braga belvárosát.

A gyönyörű utcákat bejártuk, "megnéztünk 299 templomot", de sajnos a 300. templomot nem találtuk meg.

Számomra hatalmas élmény volt egy teljesen más kultúrájú ország, egyik híres városában csak úgy sétálni és gyönyörködni az elénk táruló látványban.

Miután végeztünk a sétával és a fotózkodással, már nagyon vártuk, hogy visszaérjünk a szállásra, hogy lefürödhessünk és végre pihenhessünk. 

Természetesen az alvással senkinek sem volt problémája.
 

8. nap Ez volt az utolsó reggelünka Melia hotelben, éppen ezért kicsit tovább aludtunk, majd lementünk reggelizni Flórával, kiélvezzük az utolsó pillanatokat, falatokat. Ezen a napon Lola és Tíra sajnos már nem tartott velünk, mert hajnalban Berlinbe indultak egy táborba edzősködni. Miután megreggeliztünk, összepakoltunk és elindultunk Lisszabonba 5-en. Utazásunkat több kisebb megálló tarkította, amiknek köszönhetően még jobban megismertünk ezt a gyönyörű országot. Bragatól nem messze, kb. 3/4 órányira, azóceán közelében fekszik egy kis város, Ponte de Lima. Leparkoltunk és besétáltunk a város főterére és teljesen elámultunk. A napsütéses időjárás, a pálmafákkal és a rózsaszín leanderekkel tarkított utcák, valamint azok az érdekesen megépített, régi házak olyan érzést keltettek az emberben, mintha egy mesében lenne. Itt is ettünk fagyit, majd nehezen, tovább indultunk. Következő állomásunk az óceánpartra esett. Két helyen álltunk meg, Viana do Castelon és Póvoa de Varzimon. Mindkét part nagyon hasonlított egymáshoz. Mindenhol sziklák, sziklák és sziklák. Ennek ellenére mi besétáltunk a vízig egy kőfalszerűségen és ott áztattuk a lábunkat, mert a víz nagyon hideg volt. Így inkább gyönyörködtünk az elénk táruló végtelenségben. Ezek után napoztunk egy kicsit, majd útra keltünk ismét, de most már utazásunk utlsó célja felé vettük az irányt. Estefelé értünk Lisszabonba, ahol elfoglaltuk a szállásunkat, kicsit pihentünk és utána egy újabb városnéző túrára indultunk. Ismerős helyeken jártunk és megnéztük a híres Sé-i katedrálist is. Miután végigjártuk a fontosabb látnivalókat, nagy nehezen, de végül megtaláltuk azt az éttermet, ahol múltkor is vacsoráztunk. Majdnem mindenki paellát evett és mondhatjuk, hogy nem maradtunk éhesek. Vacsi után visszamentünk a szállásunkra, ahol beszorultunk a liftbe. A 4 helyett sikeresen 5-en szálltunk be és természetesen megakadtunk. Ezt az egészet fogjuk arra, hogy sokat ettünk vacsorára.

  • 3.nap szerda / Simon Tira /

    Az első verseny nap. Nekünk csak gyorsasági versenyszámok voltak , egyedül a Flórának van szabadonválasztott gyakorlat is. Reggel 5:45-kor megszólalt az ébresztő. Sietve álltunk neki fonni egymás haját , hogy időbe elkészüljünk és leérjünk reggelizni. Lent rengetek finomság várt minket, nem volt egyszerű választani sem. Reggeli után indultunk a verseny helyszínére. Miután lepakoltuk a táskáinkat , a bemelegítő terem felé vettük az irányt. Oda viszont nem jutottunk be , hisz annyi ember volt hogy mozdulni is alig lehetett. Így az egyik folyosot találtuk alkalmasnak a mozgáshoz. A 30 sec futás volt az első. Nem sokkal később következett a 2X30 sec dupla amiben Kata és én vettünk részt. Az eredmeny jobb lett mint eddig edzésen bármikor. Örömködni azonban nem sok időnk volt mert készülhettünk a 4X30 sec gyorsaságira. Ez a versenyszám is jól sikerült, és ezzel együtt hármunknak az aznapi verseny véget is ért. Márcsak a Flóra egyénije volt hátra, addig viszont nagyon sokat kellett várni ugyanis rengeteg versenyzo volt. Mikor a Flóra következett izgatottan figyeltük és szurkoltunk neki, hogy a lehető legjobban sikerüljen bemutatnia. Sajnos volt pár hibája de összességébe egyáltalán nem mutatta be rosszul. Verseny után visszamentünk a szállodába, ahol lementünk kicsit a medencéhez pihenni. A víz mindenkinek nagyon jól esett a hosszú nap utan. Mikor éresztük, hogy hül le a levegő visszamentünk a szobaba és készültünk a következő napra.

  •  

    7.nap vasárnap A döntő napja. Az utolsó versenynap, amikor nincs összetett eredmény, se korosztály. Nekünk négy versenyszámban sikerült bejutnunk (2X30 sec dupla, 4X30 sec futás, 2X1perc kétköteles futás és a négyes kétköteles gyakorlat). A három gyorsasági szám sjanos nem sikerült jól ezért utolsó reményként a gyakorlatra 110%-osan odakoncentraltunk. Nem idegeskedtünk rajta, hanem úgy álltunk oda, hogy meg tudjuk csinalni. Végig nagyon élceztük a gyakorlat bemutatását. A végére sajnos egy hiba becsúszott, de így is iszonyat boldogan jottünk le a pályáról. Izgatottan figyeltük a többi versenyzőt. Mikor végre megtudtuk az eredményt, hogy a harmadik helyet sikerült elérnünk, nagyon boldogok lettünk. Nem gondoltuk volna, hogy a döntőbe sikerül a dobogóra kerülnünk. Eredményhirdetés utan visszamentünk a hotelbe készülni hiszen este indultunk a "white night" nevezetű estére ahol mindenkinek fehér ruhában kellett megjelennie. Az este nagyon hangulatos volt mindenki nagyon jól érzte magát, viszont sajnos nem maradtunk sokáig. Mikor visszaértünk a szállásra Magdusék meghívtak minket egy-egy alkoholmentes koktélra az eredmény megünneplésére.
Megosztás


Vissza az előző oldalra!
Kötélugró Klub Szombathely - Magyar